De beleggingsadviseurs .nl

Beleggingsadviseur worden

Wil je aan de slag als beleggingsadviseur? Dan ken je het beste lokaal op zoek bij je uitzendbureau. Zo kwam ik ook aan mijn positie, via mijn uitzendbureau Amsterdam gelegen. Als beleggingsadviseur help je mensen om hun vermogen op een zodanige manier weg te zetten dat dit rendeert. Vaak werk je bij een grote bank, maar er zijn ook kleinere bureaus die mensen helpen.

Waar werk je?

Ik zal schrijven over grote banken omdat dat het gros van de posities dekt. De meeste mensen die werken als beleggingsadviseur zijn daar onderdeel van de private banking divisie. Over het algemeen werk je als analist voor de grotere pakketten die worden aangeboden door de instelling. Daarvoor moet je bekend zijn met portfolio theorie. Daar kijk je naar het risicoprofiel van een investering en naar het rendement. Daarmee stel je dan een pakket op wat een bepaald netto risico heeft en een bepaald netto rendement. De meeste aandelen krijgen een rating van een Rating Agency, dus dat maakt het makkelijk. Ars private banker echter moet je jouw klanten ook tevreden stellen. Zo hebben sommige klanten behoefte aan een groen portfolio. Dan willen ze vooral of in ieder geval een substantieel deel van hun vermogen in investeringen hebben die werken aan minder uitstoot of groene stroom. Dat betekent dan dat je vaak klassieke energiemaatschappijen uit het pakket moet halen en meer risicovolle nieuwe startups erin moet stoppen. Vervolgens moet je het hele pakket opnieuw samenstellen om dit risico te compenseren. Ook zijn er klanten die erg stellig zijn over wapenhandel of slavernij. Dan laat je idee├źn als Lockheed Martin weghalen, maar vooral ook chocola futures. Als je zo een aandeel er niet in stopt dan heb je een echte klus voor de boeg, omdat je dan niet simpelweg een index kan kopen. Deze bevat het aandeel, dus daar moet je omheen werken. Daarvoor hebben we nu zelfs een apart persoon die zich focust op het verzamelen van incomplete marktindexen zodat deze klanten geholpen kunnen worden. Tegelijkertijd is dit allemaal waar je beleggingsadviseur voor wordt, mensen te helpen met dit soort beslissingen. Als je recht door zee wilt gaan kan zit je al snel bij een ETF of indextracker. Op maat is dus exact waar je jouw waarde bewijst.

Verder rekenen

Daarnaast moet je in zo een profiel rekening houden met gedeeld risico. Het is niet zo dat je koffiebonen en koffieverkopers in hetzelfde pakket te zetten. Als er immers iets misgaat met koffiebonen op die plantage, dan zal dat ook zijn gevolgen hebben voor koffieverkopers.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 De beleggingsadviseurs .nl

Thema door Anders Norén